Transport gratuit la cumpărături de peste 150 lei
Urmărește-ne

Ce conțin produsele cosmetice?

Cosmeticele nu sunt o invenție modernă, ele sunt folosite de oameni de mai bine de 10 000 de ani. Un produs cosmetic este o substanță sau un preparat destinat plasării pe orice parte externă a corpului, incluzând gura și dinții. Le folosim pentru a curăța, parfuma, proteja și schimba aspectul corpului in funcție de nevoile sale. Produsele care modifică un proces corporal, previn, vindecă sau ameliorează se numesc terapeutice. De exemplu șampoanele si deodorantele sunt in categoria produse cosmetice, iar șampoanele anti-matreată și antiperpirantele sunt considerate terapeutice. Fiecare ingredient este verificat de un specialist, acesta îl evaluează individual cât și în combinație cu alte ingrediente.   

Un produs cosmetic obișnuit conține între 15 si 50 de ingrediente, ceea ce inseamnă ca într-o zi putem ajunge la sute de ingrediente pe care le aplicăm pe corp. 

Majoritatea produselor cosmetice sunt compuse din combinația a mai multe ingrediente principale cum sunt:

 • apa
 • emulgator
 • conservant
 • agent de ingrosare
 • emolient 
 • colorant
 • parfum

Apa – aceasta stă la baza tuturor cosmeticelor: creme, loțiuni, machiaje, deodorant, sampon, balsam. Aceasta are un rol important și reprezintă solventul de dizolvare al ingredientelor formand astfel consistentă emulsionantă.

Emulgatori – sunt ingredientele ce ajută la legarea substanțelor intre ele precum apa și uleiul, ducând astfel la un produs omogen cu textura uniformă.

Conservanții – sunt substanțe de origine naturală sau sintetică cu rolul de a preveni dezvoltarea și creșterea microbilor (bacterii și fungi) și de a prelungi perioada de valabilitate a produsului. Fără folosirea acestora, produsul final poate fi contaminat, își poate pierde performanța și poate produce iritații sau infecții consumatorului. Un produs se poate contamina prin materia primă folosită, în procesul de productie sau când este utilizat de catre consumator prin transfer de pe degetele introduse în recipient. Intr-un produs putem întâlni mai multi conservanți deoarece unii dintre ei funcționează eficient impotriva microbilor, iar alții impotriva fungilor, pe când alți conservanți sunt compatibili doar în anumite tipuri de cosmetice.

Cei mai populari conservanți includ: 

 • parabeni
 • alcool benzilic
 • acid salicilic
 • formaldehida
 • EDTA tetrasodic (acid etilendiaminetetra-acetic)

Datele de siguranță ale acestora sunt constant reexaminate de catre experți stiințifici pentru a se lua în cont cele mai recente studii. 

Parabenii – sunt o serie de conservanți folosiți pentru asigurarea protecției alimentelor, medicamentelor și produselor cosmetice de contaminarea microbiologica(bacterii și fungi). Aceștia sunt folosiți în cosmetică de peste 100 ani și sunt unul din cei mai frecvent testați și controversați conservanți. Aceștia sunt de 2 tipuri:
– short chain(methylparaben and propylparaben)- pot fi folosiți în siguranță, sunt blanzi și eficienți in conservare
– long chain (propyl- and butyl paraben) – sunt interziși în produsele cosmetice din 2014

Câteva studii nonclinice au subliniat ca parabenii datorită faptului ca se pot lia de receptorii de estrogen în vitro pot avea un potențial efect de reproducere în celulele umane și celulele canceroase dependente de estrogen cum ar fi cancerul de sân. Ținand cont de datele știintifice disponibile de pană în prezent nu are impact asupra omului.

Produsele Miorganics sunt unele sigure, ce nu contin parabeni!

Agenții de ingroșare – aceștia sunt responsabili de consistența pe care îl are un produs. Aceștia pot fi chimici: alcool cetilic, acid stearic și ceară de carnauba sau naturali hidroxietil celuloza, guma guar, guma xantan și gelatina. Naturali, produsele cosmetice cu consistență prea groasă sunt dizolvate cu solvenți precum apa sau alcoolul. Ingredienții minerali (tot de proveniența naturală) absorb apa și uleiul pentru a crește vascozitatea, exemple silicatul de magneziu aluminiu, silice si bentonita. Agenții de îngrosare sintetici sunt folosiți în produse ca loțiunea și crema, cel mai întalnit agent de îngrosare sintetic este carbomerul, care se umflă în apă și poate fi utilizat pentru a forma geluri limpezi. 

Emolient – înmoaie pielea prevenind pierderea de apă, folosiți in rujuri, loțiuni și produse cosmetice. Cei mai întalniți: ceara de albine, ulei de masline, ulei de cocos si lanolina, petrolat (vaselina), ulei mineral, glicerina, oxid de zinc, stearat de butil și laurat de diglicol.

Coloranți / pigmenți – sunt folosiți pentru a oferi culoare produselor cosmetice. Ingredientele minerale: oxid de fier, fulgi de mică, mangan, oxid de crom și gudron de carbune. Culorile naturale pot proveni de la plante, cum ar fi pudra de sfeclă, sau de la animale (insecta coșenila – numit în ingrediente carmin, extract de cochineala sau roșu natural). Pigmenții sunt: organici și anorganici care sunt în general oxizi metalici.

Parfumuri – mirosul este foarte important la un produs, nimeni nu este atras de ceva neplăcut olfactiv. Produsele pot avea în componenta sa parfumuri de mascare pentru acoperirea altor substanțe chimice. 

Termenul „parfum” este adesea un termen generic folosit de producători. O singură listă de parfum pe lista de ingrediente a produsului dvs. ar putea reprezenta zeci sau chiar sute de compuși chimici nelistați care au fost folosiți pentru a crea parfumul individual final. Parfumul este considerat o rețetă secretă comercială iar producătorul nu este obligat sa listeze toate substanțele folosite, de aceea dacă vreți sa evitați o situație ce vi se poate părea riscantă, e mai bine să alegeți produse fără parfum. Produsele MiOrganics au un miros plăcut, natural, dat de combinația de ingrediente naturale folosite la preparare.

Deși științific aceste substanțe chimice sunt sigure de utilizat, este la latitudinea fiecărui consumator să ia propriile decizii de achiziții și să utilizeze un produs care conține sau nu anumite ingrediente. Consumatorii sunt sfătuiți să foloseasca produse de la producători autorizați și să nu folosească produse contrafăcute, care poate avea un impact negativ asupra sănătății dvs.

Produsele vegan Miorganics sunt concepute din ingrediente naturale organice, nu conțin ingrediente de proveniență animală și nici nu se efectuează teste pe acestea (cruelty free). Folosind ingrediente obținute din plante și din minerale vei avea parte de o alternativă superioară produselor realizate din ingrediente de proveniență animală. Alegand produse vegan, contribui la protecția animalelor și a planetei noastre, ceea ce are un impact asupra sănătătii noastre global.

Diana WLF

Aboneaza-te la Newsletter

Nu rata nici o veste din lumea ingrijirii corporale.